Sprekers

Dr. K. Philippart




Katja Philippart is onderzoekster bij het Royal Institute for Sea Research (NIOZ) in Texel en hoofdredacteur van het Journal of Sea Research and Marine Ecology


Dr. Philippart onderzoekt hoe de groei van microalgen gereguleerd wordt door voedingsstoffen en andere bronnen. Een verandering van natuurlijke bronnen, bijvoorbeeld door klimaatverandering, kan immers grote gevolgen hebben voor de microalgen en daarmee ook voor het hele onderwaterleven. Voor veel organismen in een smalle zee zoals de Waddenzee, start alles met microalgen of fytoplankton. Fytoplankton bestaat uit vrij in het water zwevend, microscopisch klein, plantaardig materiaal. De concentratie en soort van deze organismen bepalen de ecologische kwaliteit van het water. Tijdens haar lezing tijdens het Sea the Truth Seminar neemt Dr. Philippart de Waddenzee als casestudy van de veranderingen die onze zeeën en oceanen in de afgelopen jaren hebben ondergaan.



Prof. dr. J. de Boer



Jacob de Boer is Professor in Milieuchemie en Toxicology en Hoofd van het departement Chemie en Biologie bij het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) aan de Vrije Universiteit Amsterdam.


Hij is lid van de QUASIMEME Scientific Assessment Group, The Marine Chemistry Working Group van de  International Council for Exploration of the Sea (ICES), en van de Certification Advisory Panel of the European Institute for Reference Materials and Measurements (IRMM)

Hij heeft verschillende Europese onderzoeksprojecten geleid zoals DIFFERENCE, en DIAC over de ontwikkeling van alternatieve methodes voor de analyse van dioxines in voedsel en veevoeder, en BIOTOX, over de ontwikkeling voor alternatieven voor de analyse van gifstoffen in schaaldieren.

Professor de Boer publiceerde meer dan 140 peer-reviewed artikels over de analyse en monitoren van persistente, natuurlijke vervuilers in oa. vis en schaaldieren. Tevens was hij supervisor van Dr. van Leeuwen bij diens onderzoek over de aanwezigheid van chemische vervuilingen in vis die bestemd is voor menselijke consumptie. Hij heeft veel workshops over dit thema georganiseerd en treedt regelmatig op als spreker op internationale symposia.


Dr. Willem Brandenburg

dr. WA Brandenburg , WillemDr. Willem Brandenburg werkt als senior onderzoeker bij Plant Research International Agrosysteemkunde, onderdeel van Wageningen UR.

Zijn centrale onderzoeksthema is de teelt van zilte gewassen en zeewieren en daartoe duurzame teeltsystemen, markt- en productieketens te ontwikkelen.
Hij is tevens de man achter de eerste zeeboerderij in Nederland, die in juli feestelijk geopend werd. Op die boerderij – die inmiddels De Wierderij heet – worden zeewier en waaronder zeesla geteeld. Hij ziet deze boerderij als het begin van de oplossing voor het toenemende wereldvoedseltekort en de behoefte aan hoogwaardige plantaardige eiwitten.



Esther Ouwehand

Esther Ouwehand is sinds 2006, samen met Marianne Thieme, Tweede Kamerlid  voor de Partij voor de Dieren.










Meer sprekers worden binnenkort aangekondigd.